MARKNADENS HISTORIA

Strängnäs har urgamla traditioner som tings- och marknadsplats. År 1756 fick staden kungligt privilegium att anordna marknad och sedan dess har det hållits marknad i Strängnäs.


Idrottsklubben Viljan tog över arrangemanget 1957 och har under åren utvecklat marknaden till att bli en av de mest attraktiva marknaderna i Sverige. Marknadsdagen är alltid andra lördagen i oktober. För föreningen är denna intäkt helt avgörande för att vi skall kunna bedriva en av Södermanlands mest förnäma ungdomsverksamheter.


IK-VILJAN


Sedan starten har IK Viljan samarbetat med Sveriges största tivoli

Axel´s Nöjesfält, från Halmstad och dessa erbjuder alltid det senaste i åkattraktioner mm.


Över 300 marknadsknallar kommer till Strängnäs och bygger sina marknadsstånd i stadens centrala delar. Sortimentet har också utvecklats, från traditionella marknadsprodukter till kvalitetsvaror av olika slag. Många lokala hantverkare ställer ut sina egentillverkade alster och stadens köpmän medverkar på olika sätt.


Marknaden har c:a 30000 besökare och betraktas också som den stora ”hemvändardagen”, då de flesta Strängnäsbor i ”förskingringen” kommer hem för att uppleva den stora folkfesten.